Effectieve overheidsparticipatie

Word partner in de doe-het-samen-maatschappij

Krijg in één dag grip op het werken met burgerinitiatief; ervaar je mogelijkheden en die van je organisatie.

Van Delfzijl tot Vlissingen… van duurzaamheid tot zorg, van sociaal-culturele activiteiten tot hospices: overal gonst het van de initiatieven die mensen zelf nemen. En van gemeenten die daarop willen inspelen, op deze dynamiek en energie willen meeliften als basis voor eigen beleid en handelen.

Toch worstelen gemeenten nog vaak met hun rol in de doe-het-samen-maatschappij (of doe-democratie). Wanneer je niet precies weet waar jouw organisatie op dit moment staat, voelen deze ontwikkelingen eerder als een worsteling dan als een kans.

Stel je voor dat jouw gemeente een actieve rol speelt in de netwerksamenleving. Prettig samenwerkt met burgers en deze ondersteunt en ruimte geeft. En overheidsparticipatie écht inburgert als werkwijze. Dat kan!

Leiden_Beestenmarkt

Voorbeeld: Stadslab Leiden, een initiatief van geëngageerde burgers in Leiden, stelde het Pleinenboek samen.

Wat is effectieve overheidsparticipatie?

Deze workshop van een dag is een oefening met overheidsparticipatie in de praktijk. Voor ambtenaren die in hun dagelijks werk te maken krijgen met burgerinitiatief en overheidsparticipatie, en die daarvoor houvast zoeken voor hun manier van werken.

Deelnemers krijgen inzicht en energie, en handvatten om zelf in actie te komen. In deze workshop verken je ook dilemma’s die onlosmakelijk verbonden zijn met deze manier van werken.

Je krijgt een kader om te kijken naar deze ontwikkelingen vanuit je eigen werk: hoe jij als gemeenteambtenaar partner kan worden in de doe-het-samen-maatschappij. En wat dat jou en de samenleving oplevert.

Voor wie?

Deze praktijkworkshop is voor ambtenaren die in hun dagelijks werk te maken krijgen met burgerinitiatief en overheidsparticipatie, en die daarvoor houvast zoeken voor hun manier van werken.

Op de site overheidsparticipatie.wordpress.nl kun je meer lezen over overheidsparticipatie en deze workshop.

 © CreaSense 2012 Alle rechten voorbehouden.